"ГЕРОИТЕ НА СЪЕДИНЕНИЕТО" - NNet Com

Исторически музей Чирпан подготвя тематична изложба по случай 6- ти септември Деня на съединението на Източна Румелия с Княжество България.

 На 6 септември 1885 г. хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без географско разделение да стои помежду им. Преди 131 години България се съединява, благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), създаден през 1880 г. Това става след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.Начело на БТЦРК през февруари 1885г. застава Захари Стоянов, който се заема със задачата да пропагандира идеята за обединението на родината посредством публикации в пресата и организиране на публични мероприятия. Едно такова мероприятие е това на връх Бузлуджа след смъртта на Хаджи Димитър, на което се стичат хора както от Княжество България, така и от Източна Румелия. Заради несправедливото разпокъсване на България с Берлинския договор, обединението на територията й и националното освобождение стават основен приоритет имечтана развръзка на българския народ. Захари Стоянов е един от хората, които подкрепят идеята родината да се обедини под скиптъра на Княз Александър I. Така, след подготовка, започнала през есента на 1885 година и подкрепена от висши военни, на 6 септември бунтовници влизатв Пловдив и свалят от власт назначения от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Георги Странски оглавява създаденото временно правителство. Рано сутринта на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението. Това е безпрецедентен акт, преначертал картата и историята на Европа.

Фактът, че след броени дни ще празнуваме 131-та годишнина от националното Съединение, доказва и девиза, че именно"Съединението прави силата".

Изложбата ще бъде открита на 5 септември от 17:30часа в Исторически музей Чирпан.

На: 29-08-2016-10-35-50 / NAN звезди / 0 гласа / 0 точки / 0 коментара / 1870 прегледа
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Коя година е създадена Българската държава: