Грипна епидемия в област Стара Загора - NNet Com

Днес, 27 януари 2015г. се проведе заседание на регионалния щаб за борба с грип и Остри респираторни заболявания. През последната седмица 19- 25.01.2015г. в област Стара Загора се наблюдава двойно покачване на заболеваемостта от Остри респираторни заболявания и Грип, с епидемични стойности. Най-много заболявания са регистрирани във възрастови групи 0-4г. и 5-14г. Потвърдени са 5 проби за наличието на грипен вирус А (H3N2). Въз основа на тези данни и след обсъждане от регионалния оперативен щаб, считано от 28.01.2015г. РЗИ Стара Загора обявява грипна епидемия на територията на Старозагорска област. Учебните занятия се прекратяват във всички училища на територията на област Стара Загора за периода 28 – 30 януари 2015г. включително. Конкретизиране на противоепидемичните мерки, които е необходимо да се предприемат от лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ във връзка със снижаване на заболеваемостта от Грип и Остри Респираторни Заболявания на територията на област Стара Загора:

- Преустановяване на свижданията

- Засилване на мерките за предпазване от вътрешно-болнични инфекции с Грип и Остри респираторни заболявания по отделения

- Преустановяване на консултациите на здрави бременни жени и деца, както и на всички профилактични прегледи и имунизации

- Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските заведения, като откритите болни деца не се приемат. Да не се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения и училищата С цел недопускане усложнения на случаите на Грип напомняме на всички лечебни заведения, че е важно своевременното започване на лечение с антивирусни препарати.

РЗИ препоръчва на населението:

- Ограничаване на социалните контакти;

- Болните с висока температура и други признаци на Грип да не провеждат самолечение;

- При наличие на симптоми за Грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа. Това е въпрос на лична отговорност към себе си и към другите. Най-добрата предпазна мярка е ограничаване контактите с болни хора, особено за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца. РЗИ Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор на заболеваемостта от Грип и Остри респираторни заболявания.

На: 27-01-2015-04-27-14 / NAN звезди / 0 гласа / 0 точки / 0 коментара / 333 прегледа
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Коя година е създадена Българската държава: