На 08.01.2015г. от 19.30часа в Актуално - NNet Com

С всяка изминала година все повече българи търсят работата в чужбина. Към момента над 3 600 българи търсят препитание зад граница чрез европейския портал за работа EURES, в които са заявени над 1,2 млн. свободни позиции. Най-много обяви има от работодатели в Германия, където се търсят предимно хора в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Готвачите трябва да имат поне 5 г. опит и да владеят немски. За 40-часова седмица те ще получават между 1900 и 2500 евро. Сервитьорите пък ще печелят 1900 евро, които могат да увеличат с извънреден труд. Отделно специална програма дава възможност на български ученици и студенти да трупат опит в сферата на хотелиерството и ресторантьорството в Германия. През миналата година над 400 нашенци са подали документи, а желаещите за 2015 г. са се увеличили до 700. Строителите също лесно могат да намерят препитание в Германия. В зависимост от уменията си - зидари, плочкаджии, арматуристи, ще получават около 11 евро на час. Същото възнаграждение получават и медицинските сестри в Германия, които са сред най-търсените кадри на Стария континент. За разлика от лекарите те имат по-широко поле за реализация, защото много от старческите домове търсят квалифицирани медсестри.

15 младежи на възраст между 18 и 27 години от обл. Стара Загора ще получат възможност за тригодишно обучение за придобиване на професионална квалификация по гериатрични грижи в Германия. Това ще стане със стартирането на проект "ABANO" от Федералното правителство на Германия. Изпълнител на проекта е НПО АВO- Северен Хесен, Германия с партньор Фондация АВО- България със седалище гр. Стара Загора. Общата стойност на проекта е почти 500 000 евро. Той ще обхване общо 30 младежи - по 15 от България и Испания. Подкрепа за него има и от страна на държавните институции - областна администрация Стара Загора, община Стара Загора, Бюрото по труда в Стара Загора. У нас проектът стартира през февруари с шестмесечен интензивен курс по немски език. Следва четириседмична практика в Германия през август. Обучението стартира на 1 октомври 2015 г. и ще приключи на 30 септември 2018 г. Участниците в проекта трябва да са завършили средно образование, без професионално обучение и да нямат магистърска степен от университет. Специализираните институции за гериатрични грижи, както и държавно признатите професионални училища, в които ще протичат практическите и теоретичните занимания по проекта, се намират в провинция Северен Хесен, Германия. Проектът е финансиран със средства от Европейския Съюз. Езиковият курс по немски език и пътните разходи по време на практиката и започването на обучението в Германия се поемат изцяло по проекта. Пътните разходи на участници за посещение на езиковия курс, живущи извън Стара Загора, също ще бъдат финансирани. По време на обучението в Германия, участниците ще получават заплащане от 818 евро на месец, с което да покриват разходите си за пребиваване в Германия. Предвидени са и 300 евро за пътни разходи за пътуване до родината веднъж на 6 месеца за целия период на обучение. След успешно приключване на обучението, участниците могат да направят свободен избор дали да се завърнат в България или да практикуват професията си в Германия или друга страна от Европейския съюз. Повече информация за проекта можете да намерите в Бюрото по труда и структурите на EURES в Стара Загора.

Друга фирма търси 350 жени за работа в Испания в областта на селското стопанство за бране на ягоди. Жените трябва да са на възраст от 20 до 42 години, с опит в селското стопанство и способни да издържат на начина на бране на ягоди, както и с високите температури през пролетта в парниците. Работодателя няма изискване за образование, професионална квалификация и шофьорска книжка. Предимство е владеенето на испански език. Местоработата е в стопанства в Палос де ла Фронтера – провинция Уелва. Възнаграждението след удръжките за осигуровки е 38 евро на ден. Работодателя осигурява безплатно жилище на работниците, а договора е сезонен. Работника поема транспорта си до Испания, връщането е за сметка на работодателя. Крайният срок за подаване на документи е 13 януари. Допълнителна информация можете да получите в бюрото по труда.

70 свободни работни места има обявени за шивачки в Словакия. Единственото изискване на работодателя е опит в професията. Заплащането е между 600 и 700  евро месечно.

Според анкета на EURES почти половината от българските кандидат- гурбетчии търсят работа в Германия. Всеки пети пък се е ориентирал към работа на Острова. Един от десет е решил да търси реализация на трудовия пазар в скандинавските страни, а под 10% от търсещите се ориентират към Испания, Италия, Франция и Гърция.

В бюрото по труда в гр.Чирпан има и едно свободно работно място за учител в прогимназиален етап по Англ. Език, като кандидатите трябва да притежават висше образование Специалност Английска филология. 10 свободни работни места са обявени и за позицията шивач на дамско и мъжко облекло. Във връзка с отварянето на нова птицекланица в с. Оризово са обявени 30 свободни позиции. Интервю на място в селото ще се проведе на 10 януари 2015г. от 9.30часа. Повече информация за условията можете да потърсите на място в бюрото по труда.

Ателие за търсене на работа това е една от най-новите форми, които подпомагат младите хора в търсенето им на работа. Основните теми, по които се работи в Ателиетата са изготвяне на документи за кандидатстване, изграждане на личен професионален проект, подготовка за представяне на интервю, изграждане на поведенчески план, източници на информация за свободните работни места. През месец януари в бюро по труда гр.Чирпан датите за провеждане на Ателие за търсене на работа са 13, 20 и 27 януари от 13 до 17 часа. Темите залегнали в часовете са: "Как да се представя добре на интервю за работа?", "Документи за кандидатстване за работа и автобиография", "Документи за кандидатстване за работа – мотивационно писмо". Ателиета за търсене на работа помагат на безработни лица в страната, да открият своето място и да се реализират успешно в кариерата.

На: 08-01-2015-10-52-03 / NAN звезди / 0 гласа / 0 точки / 0 коментара / 974 прегледа
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Коя година е създадена Българската държава:
За нас
Условия за ползване
Rss Емисия
NNet Com във Facebook
NNet Com във Google +
NNet Com във Twitter
Полезни връзки:
© 2012 - 2023 NNet Com