Отварят езиковите школи, пускат публика по стадионите - NNet Com

Ново разхлабване на противоепидемичните мерки в следващите дни обявиха на брифинг днес министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От утре, 24 април, отварят езиковите центрове и школи за присъствени занятия. Те ще се провеждат при отстояние от 1,5 м, носене на маски за лице, хигиена на ръцете, проветряване на всеки час и дезинфекция на помещенията. Отново от 24 април спортните състезания на открито ще се провеждат в присъствие на публика - до 30% от капацитета и не повече от 1000 души на сектор. Трябва да се спазва отстояние от поне 1,5 м. От 10 май се предвижда увеличаване на броя на класовете, които ще учат присъствено в училище. Кои ще са те, ще предложи образователният министър. От май вероятно ще бъдат позволени и груповите екскурзии с изходящ туризъм (екскурзии в чужбина), стана ясно от брифинга.

Решенията са разхлабването са заради лекото, постепенно намаляване на новите случаи на Ковид-19, обявиха здравните власти. Заболелите намаляват за четвърта поредна седмица. 14-дневната заболеваемост е паднала под 500 души на 100 000, а от вчера - и под 400 на 100 000. В две области - Видин и Разград - тя е под 300 на 100 000. Ако не бъдат спазени някои основни мерки, великденските празници могат да доведат до промяна на тази тенденция, подчертаха от МЗ. България въвежда три основни начина за влизане в страната след 1 май. Те са същите, които предлага и Европейската комисия:

- ваксинационен сертификат. Той започва да важи 14 дни след поставяне на втора доза ваксина, а се издава в деня на поставяне на втората доза;

- отрицателен PCR тест или антигенен тест: МЗ ще качи на интернет страницата си кои антигенни тестове се признават за достоверни;

- документ за преболедуване - ще важи в рамките на 6 месеца. За такъв се зачита положителен PCR тест между 14-ия и 60-ия ден от излизане на резултата.

На: 23-04-2021-03-41-14 / NAN звезди / 0 гласа / 0 точки / 0 коментара / 52 прегледа
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Коя година е създадена Българската държава:
За нас
Условия за ползване
Rss Емисия
NNet Com във Facebook
NNet Com във Google +
NNet Com във Twitter
Полезни връзки:
© 2012 - 2023 NNet Com