Празнуваме паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел - NNet Com

Христовите ученици – светите апостоли, имат главната заслуга за разпространението на Божието слово, което Сам Бог идва, за да ни го даде като ръководство за спасение. Целият земен живот ни е даден не просто да го изживеем безцелно или за лично удоволствие, а за подготовка към вечния живот. Затова от начина, по който ще го изживеем – дали по евангелските заповеди или по своите греховни влечения, зависи добро или лошо място ще ни бъде отредено във вечността. Доброто място ние наричаме „спасение“. И като съпоставим мимолетната краткост на земния живот в сравнение с вечния, веднага всеки разбира неизмеримо по-голямата стойност на втория.

Но за да достигне това Божие слово до всички земни краища, то трябваше да бъде разпространено от Христовите апостоли, които Сам Христос избира – отначало дванадесет, после още седемдесет. Най-голяма заслуга между тях обаче имат първовърховните апостоли и вселенски учители Петър и Павел.

Но за да достигне това Божие слово до всички земни краища, то трябваше да бъде разпространено от Христовите апостоли, които Сам Христос избира – отначало дванадесет, после още седемдесет. Най-голяма заслуга между тях обаче имат първовърховните апостоли и вселенски учители Петър и Павел.

Св. апостол Павел отначало се е казвал Савел и бил върл гонител на Църквата Христова. Но по чудесен начин чрез явяването на Христос (Деян. 9:1 – 21) се обръща във вярата и става най-мощният и благодатен проповедник на Евангелието, като придружавал словото си с чудеса. Чрез Светия Дух написва своите 14 послания, които след Евангелията са най-важната част от Новия Завет, защото с тях той изяснява Божието слово. По думите на свети Иоан Златоуст тези послания ограждат Христовата църква „като стена от диамант“. При обиколките си свети апостол Павел благовестил в Арабия, Сирия, Кипър, Мала Азия, Гърция, Македония, Крит, Рим, според някои – и в Испания. Накрая заедно с ап. Петър завършва мъченически живота си в Рим, като бива посечен с меч през 67 година.

Според историка Филип Шаф обръщането на свети апостол Павел и неговата проповед стоят в основата на всеобщата победа на християнството, а проф. А. Макбрайт казва, че в сравнение с неговите постижения, тези на Александър и Наполеон бледнеят като съвсем незначителни. А свети Иоан Златоуст пише: „Не така бляскаво е небето, както е бляскав Рим, озаряващ всички краища на вселената със своите две светила – апостолите Петър и Павел!“

Честит и благословен празник на всички! Честито и на именниците! Сред тях е и нашето Неделно училище по православно вероучение за младежи и възрастни, което носи името на първовърховните апостоли. Много здраве и Божия благодат на участниците в него!

Йордан Петков, магистър по богословие

На: 29-06-2021-01-13-18 / NAN звезди / 0 гласа / 0 точки / 0 коментара / 90 прегледа
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Коя година е създадена Българската държава:
За нас
Условия за ползване
Rss Емисия
NNet Com във Facebook
NNet Com във Google +
NNet Com във Twitter
Полезни връзки:
© 2012 - 2023 NNet Com