БЛС иска 2,90 лв. за всички при джипито - NNet Com

Според промени в Закона за здравното осигуряване личните лекари трябва да отчитат прегледите на пенсионерите с номерата на издадени касови бележки. От БЛС не се съгласиха с тези промени. Ние не сме против контрола, но това е една ненужна мярка, която ангажира лекарите с още една допълнителна административна дейност, вместо да обръщат повече внимание на пациентите, каза в „Преди всички“ д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС. Той допълни:

Предложихме да се отложи тази промяна за известно време, за да могат софтуерните фирми, които разполагат с възможността за промяна в софтуерния продукт, да направят така, че тази информация автоматично да се отчита в амбулаторния лист, за да може този замисъл за известен контрол да се осъществява. Това не се случи.

Това провокира и изпращането на писмо от БЛС до министъра на здравеопазването и до управителя на НЗОК, в което се казва, че личните лекари нямат техническа готовност за новия начин на отчитане пред НЗОК, според който те трябва да описват и номера на издадения касов бон:

До настоящия момента нямаше абсолютно никакви указания по какъв ред и начин този отчет ще бъде извършван, което означава, че всеки лекар в България по свое усмотрение щеше да дава някаква информация на касата. НЗОК няма абсолютно никакво отношение към тази сума от 1.90 лв.Тази сума се превежда от Министерство на здравеопазването към НЗОК и колегите от НЗОК превеждат сумите през своите регионални структури на лекарите. Как тогава ще извършат контрола за неща, които те не заплащат? Няма никаква яснота, ако на пациент му се наложи повече от един път да бъде прегледан. Няма яснота при домашните посещения на лекарите как ще отчитат тази дейност… Да не говорим, че в продължение на три месеца Министерството на здравеопазването не е превело нито един лев към НЗОК с цел да се изчистят тези задължения към общопрактикуващите лекари от ДКЦ-тата. На нас ни омръзна вече повече от две-три години да се намираме все в някаква надлимитна дейност, обаче задълженията, които някои други хора да си изпълнят, се оказват в нормална ситуация. Е, така не може да продължава.

БЛС предлагат още всеки пациент, получил медицинска помощ от лекар в извънболничната помощ, да заплаща пълния размер на потребителската такса, който е 2, 90 лева, а след това при нужда да иска пълното или частичното й възстановяване от службите на Министерството на труда и социалната политика.За целта е необходимо министърът на здравеопазването да поеме законодателна инициатива. От БЛС посочват, че потребителската такса отново трябва да бъде обвързана с размера на минималната работна заплата, целта е принципно решаване на проблема с отчитането на сумите от потребителската такса, плащането на тази такса цели и възпиращ ефект - ограничаване на ненужното ползване на здравната система. Д-р Грозев обясни:

Лекарят е лекар, той няма социални функции. Това, което държавата е решила, че трябва да се заплаща като потребителска такса и в същото време да освободи, и то с право, някои категории пенсионери, то тя да си поеме задълженията, а да не това нито пенсионера, нито общопрактикуващия лекар или специалист в извъболнична помощ. Точно това казваме с този член.

На: 23-01-2018-08-49-09 / NAN звезди / 0 гласа / 0 точки / 0 коментара / 339 прегледа
Име:
Коментар: (пишете на кирилица)
Коя година е създадена Българската държава:
За нас
Условия за ползване
Rss Емисия
NNet Com във Facebook
NNet Com във Google +
NNet Com във Twitter
Полезни връзки:
© 2012 - 2023 NNet Com